The Catcher in the Rye

Το 2008 κυκλοφόρησε το album των Guns’ n’ Roses, Chinese Democracy. Ανάμεσα στα τραγούδια της συλλογής το «Catcher in the Rye» (O φύλακας στη σίκαλη) ήταν σαφώς επηρεασμένο από το ομότιτλο βιβλίο του J.D. Salinger, το οποίο είχε ήδη κάνει μια μακρά θυελλώδη διαδρομή παγκοσμίως και ιδιαιτέρως στις Η.Π.Α., όπου λογοκρίθηκε σφοδρά, απαγορεύτηκε πολλές φορές αλλά και διδάχτηκε όσο κανένα άλλο βιβλίο στη μέση εκπαίδευση, για να καθιερώσει εν τέλει το κείμενο αλλά και τον συγγραφέα μέσα στη λίστα των κορυφαίων εκπροσώπων της αγγλόφωνης λογοτεχνίας.

Για το βιβλίο και το ομότιτλό του τραγούδι, ο δημιουργός των στίχων και οι αναγνώστες/ακροατές έχουν διατυπώσει δύο διαφορετικές έως και αντιτιθέμενες μεταξύ τους ερμηνείες. Καταρχάς, ο στιχουργός Axl Rose δήλωσε σε συνέντευξη ότι το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από αυτό που ονομάστηκε «Holden Caulfield Syndrome», και ότι είναι πιθανόν ο τρόπος με τον οποίο είναι δοσμένη η ιστορία, αποκλειστικά από την οπτική γωνία του κύριου ήρωα, να επιδρά καταστροφικά σε κάποιους αναγνώστες περισσότερο ευάλωτους, διαστρεβλώνοντας τον τρόπο που σκέπτονται. Ο Rose αποκαλύπτει ότι το τελευταίο μέρος του τραγουδιού είναι αφιερωμένο στον John Lennon και αποτελεί ταυτόχρονα ένα «κατηγορώ» στον συγγραφέα. Τέλος, δηλώνει την πεποίθησή του ότι το βιβλίο «είναι ένα απόλυτο σκουπίδι» που πρέπει να σταματήσει να διδάσκεται στο σχολείο.

Έχουν, όμως, ενδιαφέρον και τα σχόλια των ακροατών του τραγουδιού και αναγνωστών του βιβλίου για τις πιθανές ερμηνείες και τα αξιολογικά σχόλια που έχουν διατυπώσει: από τη μια πλευρά συνδέουν το τραγούδι με τη δολοφονία του Lennon και γενικά το «Holden Caulfield Syndrome» («you took our innocence […] you gave that boy a gun»), αλλά από την άλλη θεωρούν ότι το τραγούδι έχει άμεση σύνδεση με το ίδιο το βιβλίο. Για παράδειγμα, αναφέρονται στη διάθεση του ήρωα να διαφυλάξει την αθωότητα των νέων από τη διαφθορά του κόσμου των μεγάλων (να γίνει, δηλαδή, «ο φύλακας στη σίκαλη»), στη διαφορετική ματιά που έχουν οι νέοι για τον κόσμο, αλλά και στην αποξένωση και την ανάγκη τους για προσέγγιση, φροντίδα και παρηγοριά (πρβλ. ορισμένες ενδεικτικές ερμηνείες των ακροατών του τραγουδιού εδώ ). Στη δεύτερη αυτή ερμηνευτική προοπτική φαίνεται να κινείται και το βίντεο του τραγουδιού , προεκτείνοντας το μυθιστόρημα Ο φύλακας στη σίκαλη με ένα συμφιλιωτικό τέλος.

Λογοτεχνικά κείμενα
Κριτικά κείμενα