Μια εποχή στην κόλαση

Το 1873 ο Arthur Rimbaud (1854-1891), μείζων εκπρόσωπος της γαλλικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, εξέδωσε το έργο Une saison en enfer . Όπως σημειώνει ο Χριστόφορος Λιοντάκης, στον πρόλογο της ελληνικής μετάφρασης του έργου, πρόκειται για

ένα κείμενο αναμφίβολα διαχρονικό, αλλά ιδιαίτερα κοντινό στην εποχή μας. Σήμερα που όλα παγκοσμιοποιούνται κι οι αποχρώσεις σβήνουν στη μεταμοντέρνα ύφεση και αφωνία, το Μια εποχή στην κόλαση ίσως να είναι το κατεξοχήν όχημα για μια καινούργια περιπέτεια, κολασμένη ή παραδείσια, διόλου πάντως χλιαρή και γκρίζα.

Ένα κείμενο που δεν εντάσσεται πουθενά: ποίηση, μαρτυρία, αφήγημα, θεατρικός μονόλογος, φιλοσοφικό δοκίμιο, αυτοβιογραφία, χρονικό, ποιητική τέχνη, εξομολόγηση, ασκητική, προφητεία. Όλα αυτά και τίποτα απ’ όλα αυτά. Μια πορεία από την απόλυτη λάμψη στην αμείλικτη πραγματικότητα, που καταλήγει στην απόλυτη σιωπή. Το παρανάλωμα. Η αλχημεία του βίου και του λόγου. Η αναίρεση. Το ψύχος της φλόγας και το καύμα του χιονιού. […] Το Εγώ και ο Άλλος. Η πέρα από την αγάπη αποδοχή.

Rimbaud 52013, 11-13

Στο βίντεο του Γιάννη Πειραλή ο συνθέτης Γιώργος Χριστιανάκης διαβάζει την «Αλχημεία του λόγου» από το Μια εποχή στην κόλαση του A. Rimbaud σε μετάφραση Χρ. Λιοντάκη. Από τον δίσκο Μια εποχή στην κόλαση. CD 2. Αφήγηση, Alltogethernow Records 2013 .

Λογοτεχνικά κείμενα
Κριτικά κείμενα